Grisarna

I snart 15 år har det funnits KRAV-grisar här på gården och redan från start beslutade vi att grisarna skulle bo i flyttbara hyddor som vi lätt kunde dra fram på åkrarna där vi skulle bryta vallen inför annan odling. Tack vare dessa flyttbara hyddor får grisarna ständigt nytt gräs att äta och kommer till ny, ren mark varje dag under betesperioden.

Vi vet att grisarna mår väldigt bra av att äta mycket gräs och att det också gör att vi kan dra ner på deras kraftfoder ( spannmål och protein). Våra grisar äter ingen soja och heller inga syntetiska proteiner. Gården producerar nästan allt foder till grisarna och vi köper enbart in några procent av ett KRAV-godkänt koncentrat som gör foderstaten komplett.

På vintern bor våra grisar i ett vinterstall där de har tillgång till utevistelse och kan äta så mycket proteinrikt ensilage som de bara vill. Grisar är renliga djur och har en varm halmbädd inne i stallet och så gödslar de utomhus. Eftersom vi har grisarna på detta sättet under vintern kan vi samla ihop deras gödsel och sprida ut den på åkrarna när det börjar växa på vården. Hade de gått ute på bar mark hela vintern försvinner mycket växtnäring och vi som lantbrukare hade haft en tuffare arbetssituation när vattnet fryser.

Alla grisar som föds här på gården stannar även här på gården hela livet. När det är slakt så kör vi de grisar som vi säljer själva till Västersläts gårdsslakteri utanför Kalmar. De bedövar grisarna med el och har byggt så att det ska bli så lite stress för grisen som möjligt.

De grisar vi inte kan sälja själva slaktas på KLS UGGLARPS i Kalmar och säljs via ” Jord på trynet” som är KRAV-grisproducenternas förening.